Saturday, May 3, 2014

#mejeriprodukter

Det finns så enormt många veganska "mejeri"-produkter här i världen. Vanligtvis hittar man dessa godsaker i "laktos/mjölk-fria" zonen på matvarubutiken. Kom ihåg att välja de mjölkfria produkterna, och inte råka haffa den laktosfria mjölken. Det gör ingen ko glad.






1. Alpro Airy and Creamy.


Alpro gör soja-alternativ till mjölk, grädde, yoghurt, osv. Deras vispgrädde är perfekt till efterrätter och vegan-pannkakor. Den är väldigt söt, och uppskattas enormt av min sockersöta sambo.

2. Oatly iMAT och 3. Oatly Chokladdryck


OATLY gör många av mina favoriter. De har mjölk av olika sorter, matlagningsgrädde, en chokladdryck (vars lilla 5-kronors-paket är det bästa på jorden!), samt glass och annat fint.
Matlagningsgrädden är perfekt för dagar då man bara känner för att steka lite vego-korv, hälla i 2dl grädde och kalla det "gryta". Blir mumma oavsett.

Letar man efter mjölk finns det många olika alternativ. Så många att jag inte har provat alla än. Det finns mandelmjölk, havremjölk, sojamjölk, rismjölk, mm.
Jag köper oftast OATLYs havremjölk. Den är god att värma och göra te av, samt funkar finfint i kaffe och matlagning.



Jag har fått känslan att sojamjölk är bättre för en del maträtter, om endast för att den är lite mindre vattnig. Men å andra sidan är det mycket som tyder på att icke-fermenterad soja inte är bra för hälsan.
Man får helt enkelt göra som man vill.


I ett recept från det magiska Vegoriket ska man använda sig av osötad mandeldryck. Det kan man hitta bland Alpros produkter. (Alpro Almond Unsweetened)




Pannkakor (från Vegoriket)



-50 g mjölkfritt margarin

-4 dl vetemjöl

-1 tsk bakpulver

-½ tsk salt

-6 dl Alpro osötad mandeldryck


Smöret skall smältas, svalna och blandas i med resten av ingredienserna. Sedan är det bara att steka i mjölkfritt smör, och servera med Alpro Airy and Creamy och någon god sylt, eller underbara färska/frysta bär.




Även Milda (och några till) säljer mjölkfritt margarin. 








No comments:

Post a Comment